Sprokkels
 

Achilles Bentos' voorkeur voor thema's uit de klassieke mythologie is wel gekend (zie onder andere zijn reeks schilderijen over Leda en de zwaan).

Recent is een nieuw werk van Achilles De Maertelaere opgedoken in de V.S. Het betreft een portret van een Indiaan, op een ietwat Klimt-achtige achtergrond. Het werk maakt deel uit van de versiering van Café Bentos, het café dat in de Lammerstraat werd opengehouden door de vriend van Achilles, Henri Frans, als circusartiest gekend onder de naam ...

Achilles De Maertelaere werkte graag met mythologische tema's, waaronder een voorkeur voor « Leda en de Zwaan ».

Vorig jaar kwam in een veiling van Verkoophuis Vanderkinderen een tothiertoe onbekend werk van Bentos aan het licht. Een heel mooi werk, dat mag gezegd. Een naakte vrouw dekt zich half toe met een goudgeel laken en kijkt de toeschouwer aan. Het originele kader, zoals we wel meer gewend zijn bij Achilles De Maertelaere, doet wat barok aan.

Op 17 februari 1934 overlijdt koning Albert I in Marches-les-Dames, tijdens een beklimming. Zeer snel zullen de handelaars van Gent een oproep lanceren om een standbeeld ter ere van de koning op te richten. Na veel omzwervingen en discussies wordt beslist een kunstwedstrijd op te starten, die beperkt is tot kunstenaars van Gent of Oost-Vlaanderen,...

Mes de pandemie die ons allen thuis houdt en waarvan het einde nog niet (direct) in zicht is, brengen we allemaal hulde aan het verplegend personeel. Onrechtstreeks willen wij onze steen ook bijdragen.

Achilles De Maertelaere studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent, vanaf 1894-1895. Hij was pas twaalf jaar oud.

Een van de zeer goede blogs over Gent wordt geschreven door Geert Vandamme. De blog is getiteld Gandavum². Het is zeer uitgebreid, met ongelooflijk veel en goede informatie over de geschiedenis van Gent, over cultuur in Gent, enz. De blog telt ondertussen tientallen lange en uitzonderlijk goed gedocumenteerde pagina's.

Zelfportretten

01-07-2019

Er zijn slechts twee zelfportretten van Achilles De Maertelaere gekend. Hoewel hij zichzelf gewillig liet fotograferen (er zijn een hele reeks portretten van hem gekend, zie onze website), vond hij zichzelf kennelijk geen ideaal schilderobject.

Hoewel nooit getrouwd en, voor zover wij weten, nooit in relatie met een vrouw, heeft Achilles De Maertelaere-Bentos veel portretten van vrouwen geschilderd. Sommige van die portretten horen tot de meest expressieve portretten die hij gemaakt heeft.