Café Bentos

Deze reeks foto's betreft schilderijen (vermoedelijk allemaal op doek) die Achilles De Maertelaere gemaakt heeft voor de versiering van een café.

Het betreft het café Bentos in de Lammerstraat 15 te Gent. Dit café werd open gehouden door circusartiest Bento(s). In 1934 opent Bentos een tweede café met dezelfde naam op de hoek van de Wondelgemstraat en de Filips Van Cleeflaan, in de buurt van het Rabot. Dit café bestaat nog. In dat laatste café zouden twee werken van A. De Maertelaere ("Vandaag is 't hutsepot' en 'De dagbladlezer')(genrescènes) destijds hebben gehangen.

Er is geen datum gekend voor de foto's en de schilderijen, al vermoeden we, aan de signatuur enerzijds, de stijl anderzijds en aan het feit dat een nieuw café is geopend in 1934 aan de periode voor die laatste datum, mogelijk voor 1920, wanneer Achille De Maertelaere gewoonlijk met zijn kunstenaarsnaam 'Bentos' tekent.

Sommige delen zijn op het werk getekend A.D.M., andere Achille De Maertelaere. Op de identificatiefoto's vermeldt A. De Maertelaere een titel en soms ook de plaats waar het werk kwam te hangen, zoals b.v. "nevens den toog".

Van het werk Noord-Amerika is in veilingen een doek aangeboden, toegewezen aan Achilles De Maertelaere, en met als beschrijving "North American Landscape with two native Indians bartering with Cowboy"; vermoedelijk betreft het hier de linkerzijde van de schilderij hierboven.

Ook van het werk "Japan" is een deelstuk op veilingen verschenen, genaamd "Le pousse-pousse".

Le pousse-pousse - s.d.
Le pousse-pousse - s.d.