Café Bentos

Deze reeks foto's betreft schilderijen (vermoedelijk allemaal op doek) die Achilles De Maertelaere gemaakt heeft voor de versiering van een café.

Het betreft het café Bentos in de Lammerstraat 15 te Gent. Dit café werd open gehouden door circusartiest Bento vanaf 1915. In 1934 opent Bento een tweede café met dezelfde naam op de hoek van de Wondelgemstraat en de Filips Van Cleeflaan, in de buurt van het Rabot. Dit café bestaat nog. In dat laatste café zouden twee werken van A. De Maertelaere ("Vandaag is 't hutsepot' en 'De dagbladlezer')(genrescènes) destijds hebben gehangen.

Er is geen datum gekend voor de foto's en de schilderijen, al vermoeden we, aan de signatuur enerzijds, de stijl anderzijds en aan het feit dat een nieuw café is geopend in 1934 aan de periode voor die laatste datum, vermoedelijk bij de opening van het café in 1915.

Sommige delen zijn op het werk getekend A.D.M., andere Achille De Maertelaere. Op de identificatiefoto's vermeldt A. De Maertelaere een titel en soms ook de plaats waar het werk kwam te hangen, zoals b.v. "nevens den toog".

Van het werk Noord-Amerika is in veilingen een doek aangeboden, toegewezen aan Achilles De Maertelaere, en met als beschrijving "North American Landscape with two native Indians bartering with Cowboy"; vermoedelijk betreft het hier de linkerzijde van de schilderij hierboven.

Ook van het werk "Japan" is een deelstuk op veilingen verschenen, genaamd "Le pousse-pousse".

Egypte - s.d.
Egypte - s.d.
Japan - s.d.
Japan - s.d.
Arabisch kamp - s.d.
Arabisch kamp - s.d.
Algerije - s.d.
Algerije - s.d.
Waterdragers in Cairo - s.d.
Waterdragers in Cairo - s.d.
Het gebed van de moslim -s.d.
Het gebed van de moslim -s.d.
Afrikaanse waterdraagsters - s.d.
Afrikaanse waterdraagsters - s.d.
Le pousse-pousse - s.d. (foto : www.arcadja.com)
Le pousse-pousse - s.d. (foto : www.arcadja.com)

Sinds kort (2021) is een nieuw onderdeel van het werk van Achilles De Maertelaere in Café Bentos opgedoken, in de V.S. Het betreft één van de vier portretten van een Indiaan die zich onder het grote Amerikaanse tafereel bevinden. De drie andere portretten zijn nog niet gelokaliseerd.

Het ons gekende portret van een Indiaan is via afstammelingen van Polly De Baets in de V.S. terecht gekomen. Polydoor De Baets, beter bekend als Polly Bentos (1897-1979), was een acrobaat en muzikale clown die lange circuscarrière in heel de wereld heeft gekend.