Indianenverhalen

18-04-2021

Recent is een nieuw werk van Achilles De Maertelaere opgedoken in de V.S. Het betreft een portret van een Indiaan, op een ietwat Klimt-achtige achtergrond. Het werk maakt deel uit van de versiering van Café Bentos, het café dat in de Lammerstraat werd opengehouden door de vriend van Achilles, Henri Frans, als circusartiest gekend onder de naam Bento.

Tussen de diverse panelen, die allemaal een exotisch wereldeel afbeelden (Japan, Egypte, etc.) is er een groot tafereel gewijd aan het Amerikaanse landschap. Onder deze grote scène zien we, aan weerskanten van spiegels, vier Indianenkoppen afgebeeld. Het is zeer vermoedelijk één van die vier taferelen (het meest rechtse) dat nu boven water is gekomen. De drie andere panelen zijn nog niet gevonden.


The 4 Bentos rond 1929. Vlnr: De tweede van links is Polly Bentos, de eerste van rechts is Jenny Moreels. Foto: Huis Van Alijn
The 4 Bentos rond 1929. Vlnr: De tweede van links is Polly Bentos, de eerste van rechts is Jenny Moreels. Foto: Huis Van Alijn

Dat werk is in de V.S. terechtgekomen via een afstammeling van één van de leden van het Franz Bento Trio, meer bepaald Polydoor De Baets (1897-1979). Hij trouwde later met Jenny Moreels, en vormde o.a. met haar 'The 4 Bentos'. Gwendolien Sabbe heeft een interessant artikel over deze Polydoor gepubliceerd in het Circusmagazine van juni 2020.

De jonge Polydoor De Baets werd in 1912 opgemerkt door Henri Frans 'Bento' en opgenomen in het Franz Bento Trio, waarmee hij toerde in heel Europa, maar ook Noord- en Zuid-Amerika. Polydoor zal de artistennaam Polly Bentos aannemen. Zoals gekend is het ook aan Henri Franz te danken dat Achilles De Maertelaere de naam Bentos als artistennaam koos.

Polly Bentos zal gedurende een halve eeuw, tot in 1962, doorheen de wereld toeren, om zich nadien terug te vestigen in Gent, aan de Brugse Poort.