Achilles Bentos en de verpleegsters

08-05-2020

Mes de pandemie die ons allen thuis houdt en waarvan het einde nog niet (direct) in zicht is, brengen we allemaal hulde aan het verplegend personeel. Onrechtstreeks willen wij onze steen ook bijdragen.

 Op het einde van Wereldoorlog II schilderde Achilles Bentos het portret van verschillende vrouwen die geallieerde troepen vergezelden als verpleegsters (of andere functies).

Het eerste portret beeldt een jonge vrouw af, in het uniform van de Canadese militaire verpleegsters. Op de rug van de sepia-foto die Bentos maakte staat geschreven: "Mrs R. Medhead 343 Sylvia Street Victoria (Brit. Columbia) Canada". Voorlopig hebben we geen supplementaire informatie over deze vrouw gevonden.

Een tweede schilderij is deze van een andere jonge vrouw, deze keer in een uniform van de Queen Alexandra's Imperial Military Nursing Service. We kennen haar naam niet, maar het doek hangt in het Museum van de Medische Diensten van het Leger.

Tenslotte een derde werk toont ons een jonge vrouw in een kaki battle dress. Het betreft, opnieuw op grond van een opschrift van Bentos 'Mrs Savage 860 Shaw Street Ontario Toronto Canada'. Ondanks de insignes konden we niet meer informatie vinden. Was zij ook een verpleegster ?