Waterdragers te Caïro

05-05-2019

Rond 1915 schilderde Achilles De Maertelaere een reeks doeken die als decor zullen dienen voor het Café Bentos in de Lammerstraat, 15 in Gent. Er zijn scenes uit Japan, Afrika, Amerika, enz. Voor zover wij weten is De Maertelaere nooit in die landen geweest. Hij moet dus op basis van fotomateriaal hebben gewerkt. Eén doek beeldt Caïro, in Egypte, af. Er staan een paar waterdragers op de voorgrond, met op de achtergrond moskeeën en helemaal achteraan een grote moskee op een berg.

De schilder kennen we als iemand die op details weet te letten. Daarom leek het ons interessant na te kijken hoe gedetailleerd het doek van Caïro wel is. Wij zijn te rade gegaan bij een Egypte-kenner, prof. Jo Van Steenbergen, die kon bevestigen dat het werk vrij exact een deel van Caïro weergeeft. Ter bevestiging stuurde hij zelfs een postkaart van de site op.


https://scholarship.rice.edu/bitstream/handle/1911/
https://scholarship.rice.edu/bitstream/handle/1911/

"Dit is een zicht vanop de Qarafa (de oude begraafplaats van Caïro) noordwaarts met de citadel en de Muqattam berg op de achtergrond. Op die achtergrond zie je de twee potloodminaretten en de koepels van de Muhammad 'Ali moskee, op de citadel van Caïro, gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. De minaretten en koepels op de voorgrond zijn van moskeeën, mausolea en aanverwanten uit de 14de en 15de eeuw; vandaar dat de postkaart spreekt over 'tombeaux des Mamelouks'. Vandaag de dag zou je deze plek en dit zicht nog steeds moeten kunnen terugvinden".

Achilles De Maertelaere werkte dus wel secuur. De gevel bijvoorbeeld van de moskee rechts, is zeer getrouw weergegeven. Ook de minaret helemaal links is exact wat we op de postkaart zien. De voorgrond, om de waterdragers plaats te geven, heeft hij wat aangepast, want die was niet zo open. Er zijn duidelijk ook wat bomen toegevoegd.