Een nieuwe pagina gewijd aan Achilles De Maertelaere

01-09-2019

Een van de zeer goede blogs over Gent wordt geschreven door Geert Vandamme. De blog is getiteld Gandavum². Het is zeer uitgebreid, met ongelooflijk veel en goede informatie over de geschiedenis van Gent, over cultuur in Gent, enz. De blog telt ondertussen tientallen lange en uitzonderlijk goed gedocumenteerde pagina's.

Geert Vandamme is ook de auteur van een interessant boek over de Gentse schrijver Jean Ray / John Flanders (G. Vandamme, Soms overtreft de werkelijkheid de fantasie. Raymond De Kremer alias Jean Ray / John Flanders. Een biografie, Gent, 2019, Uitgeverij Poepsa).

Geert heeft, op grond van onze eigen website, een lange blog geschreven over Achilles De Maertelaere. Dit zorgt ongetwijfeld voor een betere bekendheid van de kunstenaar. 

Een gegeven uit de blog, dat ons vooralsnog onbekend was, bracht hij aan het licht: in het boek van A. De Poorter, Gent circusstad: twee eeuwen circusbezoek (1993, Aartrijke, Decock uitgeverij) wordt een foto van café Bentos afgebeeld. Café Bentos is het café dat De Maertelaere in 1915 volledig versierd heeft met een reeks etnografische taferelen. De foto is vanop straat genomen en de deuren staan open. Op de achterwand van het café, achter de tapkast, ziet men een groot schilderij (Indianen links en buffels rechts?) van hetzelfde type als deze die wij via foto's van De Maertelaere kennen, maar op het eerste gezicht betreft het niet één van deze: het doek met het Amerikaanse landschap die wij reproduceren op onze webpagina, beeldt een vrij gelijkaardig landschap af, maar deze is duidelijk op een andere wand geplaatst.

Zo duikt vermoedelijk weer een nieuw, tot hiertoe onbekend werk op van onze kunstenaar. Wat er later met dit werk is gebeurd, hebben we jammer genoeg nog niet kunnen achterhalen.